Marmoleum staat ‘in the picture’

“Daarmee wordt het oer-Hollandse product dat al 112 jaar in de Zaanstreek wordt geproduceerd, opnieuw officieel ‘eco-erkend’,” aldus stelt maker Forbo Flooring. Marmoleum is wereldwijd beloond met vele milieucertificaten, waaronder het Nederlandse Milieukeur en de top-milieuklasse 1A volgens het Basiswerk Milieuclassificatie Bouwproducten van het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie). Volgens een LCA (Life Cycle Assesment) van de Universiteit van Leiden is het (samen met ongelakt hout) de duurzaamste vloerbedekking ter wereld. Het Cradle-to-Cradle Zilver certificaat voegt daar naar eigen zeggen een belangrijke erkenning aan toe.

Forbo Flooring legt uit dat Marmoleum de overtuigende milieuprestaties heeft te danken aan het gebruik van zorgvuldig gecontroleerde en geteelde duurzame grondstoffen. De voornaamste grondstof is lijnzaadolie. Daarnaast bestaat Marmoleum uit hars, tallolie, houtmeel, kalksteen, pigmenten, jute en lak. Op de pigmenten en lak na zijn al deze ingrediënten (97 procent) natuurlijk. Daarnaast is 67 procent van de bestanddelen hernieuwbaar en plantaardig. Bovendien zijn houtmeel en tallolie restproducten van de houtindustrie, door Forbo hergebruikt. Marmoleum is verder composteerbaar en kan in zijn geheel gerecycled worden. De kern van Cradle-to-Cradle is het principe ‘afval is voedsel’. Alle gebruikte materialen dienen biologisch afbreekbaar te zijn of dienen na hun leven in het ene product, nuttig te kunnen worden ingezet in een ander product. Hierbij mag geen kwaliteitsverlies optreden en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn. Op die manier is de kringloop van afval tot voedsel compleet. “En dat gaat al 112 jaar op voor Forbo’s Marmoleum,” aldus constateert de aanbieder uit Assendelft.